Επιλογή Σελίδας

Δημιουργώντας δεσμούς Αδελφοποίησης
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, 2022 – 2023, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Βέροιας υλοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οδήγησε στην Αδελφοποίηση του σχολείου με το Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως Στροβόλου Λευκωσίας της Κύπρου. Η δράση έλαβε χώρα στα πλαίσια των αδελφοποιημένων δήμων Βέροιας και Στροβόλου. Στόχος του προγράμματος υπήρξε η γνωριμία, η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων εκπαιδευτικού περιεχομένου και η ενδυνάμωση των σχέσεων των μαθητών, των εκπαιδευτικών, της εν γένει εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των κατοίκων των δύο δήμων. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή επισκέψεων των αντιπροσωπειών των δυο σχολείων, με απώτερο σκοπό τη στερέωση των δεσμών και την ανανέωση της επιθυμίας για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας τόσο των εκπαιδευτικών δομών όσο και των δύο δήμων.

Η επίσκεψη των μαθητών/τριών του Γυμνασίου Κωνσταντινουπόλεως Στροβόλου Λευκωσίας στη Βέροια πραγματοποιήθηκε από 2 Μαΐου 2023 έως 6 Μαΐου 2023. Οι μαθήτριες της ομάδας του σχολείου μας με τις οικογένειές τους υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενους στο Foyer της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με τοπικά εδέσματα. Στον χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας έλαβε χώρα η τελετή Αδελφοποίησης, που επισφράγισε τη δημιουργία του άρρηκτου δεσμού. Στη διάρκεια της τελετής οι Κύπριοι μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν την εργασία που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σε συνεργασία με την ομάδα του σχολείου μας. Ανέδειξαν μέσω πληροφοριακού και οπτικού υλικού τη σχολική τους μονάδα και τον Στρόβολο, την περιοχή κατοικίας και δραστηριοτήτων τους, από το ιστορικό παρελθόν μέχρι τις μέρες μας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την παρουσίαση μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που αγκάλιασαν χωρίς δισταγμούς την πρωτοβουλία της Αδελφοποίησης. Ακολούθησαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στον χώρο του σχολείου που δημιούργησαν ευφρόσυνο κλίμα και επιβεβαίωσαν τη συναισθηματική συγγένεια των δύο λαών.
Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Δημοτικές αρχές στην κυπριακή αποστολή υπήρξε ιδιαίτερα θερμή, ενώ η συνάντηση αυτή συνετέλεσε στην ανανέωση των δεσμών των δύο δήμων. Οι Κύπριοι μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν τις επόμενες ημέρες στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα, στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, στο Βυζαντινό  Μουσείο Βέροιας, στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, στην Εβραϊκή Συναγωγή – Χάβρα, στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας και στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας.

Η ολοήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και στα αξιοθέατά της (Κάστρα, Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου – Κρύπτη, Ροτόντα, Αψίδα Γαλέριου – “Καμάρα”, Λευκός Πύργος, Πλατεία Αριστοτέλους) άφησαν στους Κύπριους αδελφούς μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι βεροιώτικες γεύσεις: τοπικά τυριά, πίτες, σουβλάκια, ρεβανί, παγωτό, κομπόστες ικανοποίησαν απόλυτα τους φιλοξενούμενούς μας.

Το διάστημα 11 με 15 Μαΐου ακολούθησε η επίσκεψη της αποστολής του 3ου Γυμνασίου Βέροιας στη Λευκωσία της Κύπρου. Η υποδοχή που προετοιμάστηκε από τους μαθητές, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τις οικογένειες των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ανάλογα θερμή υπήρξε και η τελετή Αδελφοποίησης που προετοίμασε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Γυμνασίου Στροβόλου. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, οι μαθήτριες του σχολείου μας με θάρρος και άνεση  παρουσίασαν την εργασία που αποτέλεσε το προϊόν του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολικού έτους 2022 – 2023, και αφορούσε τρία μνημεία-αξιοθέατα της πόλης της Βέροιας: τον γυμνασιαρχικό νόμο ,  την Παλαιά Μητρόπολη και το Δημαρχείο Βέροιας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγηθήκαμε , κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Κύπρο, σε σημεία ενδιαφέροντος όπως το Μουσείο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, το Πολιτιστικό Κέντρο (Δημοτική Βιβλιοθήκη), το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εντός των Τειχών Λευκωσία και το Φυλάκιο 216: εκεί που γνωρίσαμε την άλλη Λευκωσία, την κατεχόμενη – την πρώτη σκοπιά της Πράσινης Γραμμής. Στο τέρμα της οδού Λήδρας χτίστηκε το πρώτο φυλάκιο από τους Ελληνοκύπριους, το οποίο αποτελεί σημείο κατατεθέν για Ελληνοκύπριους και ξένους, που καθημερινά σπεύδουν να γνωρίσουν την άλλη πλευρά, την αθέατη όψη της Λευκωσίας, της μόνης μοιρασμένης – ως σήμερα – πόλης στην Ευρώπη. Με μια σκάλα, που καθώς ανεβαίναμε  μας  κοβόταν η ανάσα…  Και μια μικρή τρύπα… Ξαφνικά αντικρίσαμε  την νεκρή ζώνη πίσω από το φυλάκιο. Ένας στρατιώτης στην σκοπιά, βαρέλια βαμμένα σε λευκό και γαλάζιο και ο χρόνος που σταμάτησε πριν από χρόνια σε εκείνο το σημείο…

Εξίσου συγκινητική ήταν και η  θέα της Κατεχόμενης Αμμοχώστου από το Παρατηρητήριο στη Δερύνεια, όπως και η διαδρομή με το λεωφορείο κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Ένα κομμάτι της σύγχρονης και πονεμένης ιστορίας ξεδιπλώθηκε στα μάτια μας και  καταδικάσαμε απερίφραστα τις θηριωδίες των πολεμικών συγκρούσεων.  Καταλήξαμε πως η συμφιλίωση είναι η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και προόδου.

Το ενδιαφέρον μας κέντρισε η περιήγηση στο παραδοσιακό χωριό Λεύκαρα με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, την Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, το Κέντρο Χειροτεχνίας, τα Εργαστήρια Λουκουμιού και Αργυροχοΐας αλλά και το τουριστικό θέρετρο της επαρχίας Αμμοχώστου, η  Αγία Νάπα και το γραφικό Κάβο Γκρέκο,  το ανατολικότερο σημείο της Κύπρου.

Το χαλούμι , οι σεφταλιές, οι κυπριακές πίτες, το οφτό, η αφέλια, οι κούπες, τα δάχτυλα Κυριών είναι οι γεύσεις που δε θα ξεχάσουμε,

Η ομάδα των εκπαιδευτικών και μαθητριών του Σχολείου που συμμετείχε στη δράση της Αδελφοποίησης και στις επισκέψεις που έλαβαν χώρα αποτελείται από:

Εκπαιδευτικοί:  Κόγια Αναστασία – Πασιοπούλου Ελένη – Αρμπουνιώτη Βασιλική, Τσαλουχίδης Παντελής

Μαθήτριες:   Ακριβοπούλου Κυριακή,  Γαλίκα Αικατερίνη, Δημούλα Καλλιόπη, Νούλα Λυδία, Οικονομίδου Καλλιόπη,  Πασίδη Ρέα, Παυλίδου Σοφία,  Τσαβδαρίδου Δήμητρα, Τσανακτσίδου Ραφαηλία, Χέλμη Αναστασία