Επιλογή Σελίδας

Ειδική Αγωγή

Η Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση είναι το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών οι οποίες παρέχονται σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με ή και χωρίς αναπηρία.

Μέσω της ειδικής αγωγής γίνεται μια προσπάθεια ώστε το παιδί να ενταχθεί στην κοινωνία ως ένα μη εξαρτώμενο αλλά παραγωγικό μέλος της. Στην ειδική αγωγή συμπεριλαμβάνεται οτιδήποτε προσφέρεται στο παιδί και έχει βοηθητικό ρόλο, κάτι που πρέπει να δίνεται στο σχολικό πλαίσιο και σε όλη τη σχολική ζωή του παιδιού.

Ο ρόλος του Ειδικού Παιδαγωγού είναι άκρως βοηθητικός στη βελτίωση τόσο του μαθησιακού επιπέδου των μαθητών όσο και της κοινωνικής τους ένταξης καθώς εργάζεται τόσο σε σχολικά όσο και σε εξωσχολικά πλαίσια. Προτεραιότητα του ειδικού παιδαγωγού είναι να αυξήσει την ποιότητα της καθημερινής διαβίωσης του παιδιού. Αξιοποιεί δημιουργικά τις δυνατότητες κάθε παιδιού συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του.

Στο σχολείο μας λειτουργεί Τμήμα Ένταξης από το 2003 με ΦΕΚ 1494/Β/10-10-2003. Το Τμήμα Ένταξης είναι μια δομής της Ειδικής Αγωγής μέσα στα Γενικά Σχολεία που στόχο έχει την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Το Τ.Ε. μπορεί να λειτουργήσει:
-με εξειδικευμένο πρόγραμμα, το οποίο εντάσσει μαθητές με παρόμοιες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
-με εξειδικευμένο ατομικό πρόγραμμα, στο οποίο εντάσσονται μαθητές με σοβαρότερης μορφής ανάγκες.

Ο εκπαιδευτικός δύναται να παρέμβει σε επιμέρους δυσκολίες των μαθητών (στη γραφή, στην παραγωγή λόγου κ.α.) αλλά και να διδάξει στρατηγικές διαχείρισης της γνώσης.

Ο μαθητής στο Τ.Ε. δουλεύει τις εντοπισμένες δυσκολίες του και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλα τα μαθήματα .
Στόχος του Τ.Ε. είναι η διαχείριση των δυσκολιών του μαθητή, η αυτονόμησή του και η λειτουργική ένταξη στην τάξη.
Χρέος κάθε σχολείου είναι να εκπληρώνει τον παιδαγωγικό του ρόλο δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές.